Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 29. 08:15, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Sokkal biztonságosabbak lehetnek a műtétek

Sokkal biztonságosabbak lehetnek a műtétek

Áttörést értek el egy európai uniós finanszírozású program német, olasz, brit és izraeli kutatói a robottechnikával segített idegsebészetben – jelentette be hétfőn brüsszeli közleményében az Európai Bizottság.

Az úgynevezett Robocast program keretében kidolgozott új technika segítségével a puszta emberi kézhez képest akár háromszor többféle mozgás végezhető, továbbá az operáció során pontosabb információk állnak rendelkezésre az érintett sejtszövetekről és a körzetben uralkodó vérnyomásról.

Olyan eljárásokról van szó, amikor a beavatkozást koponyán vágott kicsiny lyukon végzik. Robotok alkalmazásával elvben az is elérhető, hogy az igénybe vett felület kisebb legyen, ezáltal kisebb károsodás keletkezzék az agyban. E tekintetben már sikeres kísérleteket végeztek az új technikával.

Az uniós végrehajtó testület illetékese, Neelie Kroes informatikai biztos méltatta a kutatás eredményeit, és hangoztatta, hogy olyan programról van szó, amelynek keretében az uniós pénz sokszorosan megtérül. Ezt a projektet az EU 7,6 milliárd euróval támogatta. Az említett eredményeket a most kezdődött uniós robottechnikai hét alkalmából ismertették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket