Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Július 24. 08:12, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Profession.hu: a magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján választanak munkahelyet

Profession.hu: a magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen

- derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából, amit kedden juttattak el az MTI-nek.

Az elemzők megállapították, hogy nemzetközi viszonylatban a 40 év alattiak számára a hosszú távú biztonság a legfontosabb tényező egy állás kiválasztásánál. Második helyre a 30 év alattiak a karrier és a fejlődés lehetőségét, a 31-40 évesek a munka-magánélet egyensúlyát sorolták.

A közleményben idézték Kotsis Ádámot, a BCG partnerét, aki elmondta, hogy a 2021-ben és 2023-ban is elvégzett felméréseik alapján a munkavállalók fontossági sorrendjében mutatkozó markáns változás egybeesik a mesterséges intelligenciára épülő szoftverek széles körű elterjedésével: a munkahely hosszú távú biztonsága a hetedik helyről az elsőre lépett elő.

Arra is kitértek, hogy globálisan a 41 és 50 év közöttiek a munka-magánélet egyensúlyát tartották a legfontosabbnak a válaszaikban, ezt pedig a fizetés mértéke követte. Az 51-60 évesek és a legidősebbek is a kollégákkal való jó kapcsolatot tették első helyre.

A globális eredményekkel szemben Magyarországon a válaszadók szerint a munka hosszú távú biztosítottsága a harmadik, a munka-magánélet egyensúlya pedig a második legfontosabb tényező, míg az első helyen a bérezés áll.

A korosztályos bontásból kiderült, hogy Magyarországon a 31 és 60 év közötti munkavállalók számára egyhangúlag a fizetés a legfontosabb egy állás mérlegelésénél, a 21-30 éves korosztálynak pedig az állás biztonsága, stabilitása.

Kiemelték, hogy a munka és magánélet egyensúlya az a tényező, amiről a nemzetközi és a magyarországi válaszadók évről évre hasonlóan vélekednek, és amely 2018 óta minden mérésnél - mind hazai, mind globális viszonylatban - a három legfontosabb szempont között szerepelt egy munkahely esetében. Ezért erre a tényezőre különösen fontos odafigyelniük a munkáltatóknak.

Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR-igazgatója a közleményben megjegyezte, a kiválasztási folyamat minősége is meghatározó egy új jelölt sikeres felvételekor.

Ugyanis a hazai válaszadók 68 és 43 százaléka jelezte, hogy állásinterjú során szerzett negatív benyomás, illetve a toborzási folyamat alatt szerzett rossz tapasztalat miatt biztosan elutasítanak egy állásajánlatot.

A Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös globális tanulmánya 188 ország több mint 150 ezer munkavállalójának válaszai alapján készült 2023. október és december között anonim, kérdőíves online kutatás formájában.

Címkék: munkabér, munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket