Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Június 28. 14:38, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Pert nyert a PSZÁF: 750 forintos leveleket küldözgetett a bank

Pert nyert a PSZÁF: 750 forintos leveleket küldözgetett a bank

Első fokon közérdekű igényérvényesítési pert nyert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Santander Consumer Finance Zrt.-vel szemben – közölte a felügyelet pénteken.

A felügyelet közleményében azt írta: a bíróság kötelezte a társaságot, fizesse vissza ügyfeleinek az éves egyenlegközlő levelek kiküldéséért tisztességtelenül felszámított díjat, összesen mintegy 36 millió forintot.

750 forint egy levélért

A PSZÁF 2013. január 2-án nyújtott be közérdekű igényérvényesítési keresetet a Fővárosi Törvényszéknél a Santander Consumer Finance Zrt. 2005 februárja és 2012 júliusa között alkalmazott általános szerződési feltételei (üzletszabályzata) egyik kikötése miatt. Ez a hitelintézeti törvényt megsértve alkalmanként 750 forint díjat írt elő az ügyfeleknek a pénzügyi vállalkozás által kiküldött éves egyenlegközlő levél fejében – írta a szervezet.

Emlékeztettek, a törvény szerint a pénzügyi intézmények kötelesek ügyfeleiknek legalább évi egyszer, a szerződés lejártakor egyértelmű, közérthető és teljes körű írásbeli kimutatást küldeni. A PSZÁF álláspontja szerint a fogyasztóknak ez az évi egyszeri tájékoztatáshoz fűződő joga nem korlátozható, és ezért díjat csak akkor számíthatna fel egy pénzügyi szolgáltató, ha ezt a jogszabály tételes rendelkezésével lehetővé tenné.

A felügyelet vizsgálata alapján meghozott határozataiban már 2012-ben kötelezte a Santander Consumer Finance Zrt.-t a jogsértő magatartás megszüntetésére. Ennek nyomán a pénzügyi vállalkozás újabb hirdetményeiben már nem számít fel díjat az éves egyenlegközlő levél fejében. A társaság ugyanakkor 2009 júliusa és 2012 júliusa között összesen 47816 alkalommal 27816 fogyasztóval fizettette meg jogtalanul az éves egyenlegközlő levél díját.

Sorra nyeri a pereket a PSZÁF

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt két évben öt közérdekű pert és hét közérdekű igényérvényesítési eljárást indított pénzügyi szolgáltatókkal szemben a fogyasztók nevében és érdekeiket képviselve. A már jogerősen lezárult ügyek döntő többségénél – eddig összesen négy ügyben – a PSZÁF nyerte meg a pereket, több esetben még folyamatban van vagy az elsőfokú ítéletnél tart az eljárás.

Címkék: Bíróság-per, bank, pszaf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket