Hírek
2014. Február 06. 05:00, csütörtök |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Nemcsak a cukor, a só is elhízást okozhat
A magas nátriumtartalmú étrendet folytató tinédzserek általában súlyosabbak és magasabb a szervezetükben lévő testzsír százaléka, mint azoknak, akik kevésbé sósan étkeznek - állítja egy új tanulmány, amelyről a Fox News számol be.
A kutatók szerint az eredmény független volt attól, hogy a gyerekek összességében mennyit ettek egy nap és mennyi cukros ételt, italt fogyasztottak. Egyes vélemények szerint viszont az összefüggés indirekt, mert aki magas sótartalmú ételeket fogyaszt, az hajlamosabb többet is enni.
Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint napi 1500 mg alatt kellene tartani a nátriumbevitelt, de a gyerekek 90 százaléka túllépi ezt a mértéket.
A tanulmány keretében Dr. Haidong Zhua Georgia Regents Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője és csapata a vizsgálat keretében 766, 14-18 év közötti gyerek testének összetételét nézte meg. Emellett egy hónapon keresztül véletlenszerűen 7 alkalommal megkérdezték őket, hogy az elmúlt 24 órában mit ettek. Megállapították, hogy átlagosan napi 3280 mg nátriumot fogyasztottak a gyerekek, s minél több sós ételt evett valaki, annál nagyobb valószínűséggel volt elhízott. Nem meglepő tehát, hogy a magasabb nátrium-tartalmú étrend együtt járt a testzsír megemelkedésével.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód
Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren
Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.
2024. Szeptember 28. 09:03, szombat | Életmód
24 óra, 24 mese: különleges mesemaratonnal csatlakozik a közmédia a magyar népmese napjához
2024. Szeptember 27. 07:46, péntek | Életmód
A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában
Minőségét megőrzi! mottóval szeptember 30-án kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idén a gasztronómiai kultúrát és annak múzeumi vonatkozásait állítja a középpontba.