Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 19. 14:01, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Munkavállalás Svájcban: álomgyár szabályokkal

Munkavállalás Svájcban: álomgyár szabályokkal

Egyre jobban emelkedik azok száma, akik szívesen vállalnának munkát Svájcban.

A tapasztalatok szerint a helvét állam rászolgál a róla kialakult kedvező képre, a munkaadók korrektek és pontosan fizetnek, ellentétben más nyugat-európai államokkal, ahol egyes vállalkozók szeretnek elfelejtkezni a bérekről - írja a Békés Megyei Hírlap.

Az elmúlt években a korábbinál lényegesen többen próbálnak meg Magyarországról, így Békés megyéből is munkát találni Svájcban. A változásokban a hazai életszínvonal és a létbizonytalanság mellett annak is szerepe van, hogy Ausztriában és Németországban nem mindig fizetnek pontosan, illetve utóbbi államban gyakran előfordul, hogy semmibe veszik a náluk dolgozó magyarokat. A helvét állam ellenben nem véletlenül érdemelte ki a pozitív jelzőket, a döntő többség megtalálja ott a számítását.

Persze, akadnak olyan szabályok, amelyeket muszáj betartani –mondta a lapnak Laczó Bernadett. Az egyik svájci munkaerő-közvetítő magyarországi képviselője elmondta, hogy a munkaidőt és a szüneteket is végtelenül komolyan veszik odakint. A napi 8,7 órát, illetve egy hónapban a 21 napot mindenkinek le kell dolgoznia. A munkahelyekről nem csak, hogy nem illik, de nem is szabad késni, aki ugyanis nem ér be időben, az idejekorán búcsút mondhat az egyébként igencsak jól fizető állásának. A magyarok egy része néha abba a hibába esik, hogy nem fogadja el az előírásokat, és lekezeli saját munkaadóját, aminek szintén nincs jó vége. Összességében azonban nem ez a jellemző, a legtöbben megbecsülik a lehetőséget. A békéscsabai szakember, illetve cége a munkaközvetítés során abban is segít, hogy a Svájcba érkezők megfelelő munkásszállást találjanak. Ezekben az ingatlanokban mindenkinek saját szobája van, legfeljebb a fürdőszobát és a konyhát kell megosztaniuk egymással, amiért cserébe viszont olcsóbban juthatnak a lakhatáshoz, mintha az egyébként igencsak borsos árú albérletet kellene megfizetniük. A magyar munkavállalókkal kapcsolatos megítélés cégenként változó. Vannak, akik nagyon szeretnek a hazánkból érkező vendégmunkásokkal dolgozni, és ritkább esetben olyan vállalkozó is akad, aki egyenesen visszautasítja azt, korábbi rossz tapasztalatai miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket