Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Február 21. 12:06, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

Lesz elég árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez

Lesz elegendő mennyiségű és minőségű árpa és zab vetőmag a tavaszi vetésekhez - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn az MTI-vel.

A kalászos vetőmagok szaporítóterületeinél a korábbi évektől eltérően nincs jelentős kiesés, hiányra a közlemény szerint egyik fajtából sem kell készülni.

Adataik alapján a tavaszi árpa vetőmag szaporító-területe az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal nőtt. Körülbelül 6 ezer tonnányi árpa vetőmag kerülhet forgalomba, ami akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a várható méretű, vagyis a tavalyit 10 százalékkal meghaladó vetésterület esetén is.

A tavaszi zab várható vetőmagmennyiségét több mint 2600 tonnára becsülik. A szövetség szerint ha a termőterület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez majdnem 50 százalékos felújítási arányra ad lehetőséget.

A szervezet szerint a termelők visszajelzései alapján a vetőmagkészletek fedezik az igényeket, minőségi gondok sem várhatók. A sörárpa és a takarmányárpa termeltetése nem változik jelentősen, az elmúlt évről áthúzódó készletek mennyisége idén is minimális - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a klímaváltozás miatt nőtt az ősszel levetett tavaszi árpa aránya, a fajta- és vetőmag-tulajdonosok ezért már késő ősszel kihirdették a vetőmagárakat. A vetőmagszövetség emiatt 2022-re nem hirdet tájékoztató árat - olvasható a közleményben.

Címkék: árpa, búza, vetőmag, zab

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket