Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Augusztus 31. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Legolcsóbb munkaerő a börtönlakó?

Legolcsóbb munkaerő a börtönlakó?

Élelmiszerek, munkaruházat, alsó- és felsőruházat, nyomdai tevékenység, fémszerkezetek, iroda- és konyhabútorok, hulladékgazdálkodás – csak néhány azok közül a termékek közül, amelyet a jövőben rabok állíthatnak elő.

Egy júliustól hatályos kormányrendelet ugyanis azt írja elő, hogy a központi államigazgatási és rendvédelmi szerveknek a kizárólagos állami tulajdonban levő büntetés-végrehajtási Kft.-től kell megrendelniük bizonyos termékeket és szolgáltatásokat.


A tucatnyi kizárólagos állami tulajdonban levő büntetés-végrehajtási kft.-től kell megrendelniük bizonyos termékeket és szolgáltatásokat a központi államigazgatási és a rendvédelmi szerveknek – tulajdonképpen ezt írja elő egy júliustól hatályos kormányrendelet – tájékoztat a Népszabadság.

Élelmiszerek, konfekcionált textilipari termékek, munkaruházat, alsó- és felsőruházat, lábbelik, fűrészáru egészségügyi papírok, nyomdai tevékenység, fémszerkezetek, fém épületelemek, iroda- és konyhabútorok hulladékgazdálkodás, textiltisztítás – ezeket a munkákat rendelheti meg a kormány a börtönök lakóitól.

A belügyminiszter – akinek a börtönök irányítása is a hatáskörébe tartozik – saját rendeletében még tovább ment: a tárca és az alárendeltségébe tartozó valamennyi szervezet köteles a működéséhez szükséges igények kielégítése érdekében a börtöncégekhez fordulni. Ezek a rendelkezések a termékek és szolgáltatások azon körére vonatkoznak, amelyeket az elítéltek foglalkoztatásával biztosítani lehet.

A százezer forintot meghaladó, de a közbeszerzési értékhatár alatti megrendelések esetén a jogszabályokban meghatározott szervezeteknek a büntetés-végrehajtás központi ellátó szervétől ajánlatot kell kérniük, és kizárólag akkor vásárolhatnak mástól, ha a börtöncégek kapacitása nem elegendő, illetve amikor hitelt érdemlően igazolni tudják, hogy a minőség nem megfelelő vagy civil vállalkozástól legalább húsz százalékkal olcsóbb ajánlatot kaptak.

Nyolcmillió forint felett általában le kell folytatni a közbeszerzési eljárást, de a Kft.-k árelőnye ebben az esetben is érvényesül. Amennyiben a büntetés-végrehajtási cégek árbevételének legalább kilencven – jövőre már csak nyolcvan – százaléka állami megrendelésből származik, nincs szükség a közbeszerzési eljárásra, feltéve, hogy nincs olyan vállalkozás, amely húsz százalékkal alacsonyabb áron szállít, mert akkor nem a börtöncég kapja a megrendelést.

Az elítéltek foglalkoztatása kötelező állami feladat, ugyanakkor a költségvetési szervek működéséhez számos termékre és szolgáltatásra van szükség.

Ma a kft.-k körülbelül háromezer elítéltnek adnak munkát, s nagyjából ugyanannyi embert foglalkoztatnak a büntetés-végrehajtási intézetek az üzemeltetéssel kapcsolatos feladataik ellátására is – mondta Varga Valéria tábornok asszony a Népszabadságnak. Egyébként a fogvatartottak körülbelül háromnegyede munkaképes, s a jogerősen elítéltek fele dolgozik. A többieket életkoruk, egészségi állapotuk vagy a személyükben rejlő biztonsági kockázatok miatt nem állíthatják munkába. De még így is van legalább háromezer elítélt, akinek jó lenne valamilyen rendszeres feladatot adni. Igyekeznek foglalkoztatni persze őket is: sokan a börtönben tanulnak meg írni-olvasni, esetleg ott végzik el az általános iskolát, de vannak, akik valamilyen szakképesítést, érettségit vagy akár diplomát szereznek. Emellett szerveznek szakköri foglalkozásokat, készségfejlesztő programokat, de jó lenne, ha mind többen megbarátkoznának a rendszeres munkával is. Nem kevesen vannak ugyanis azok az elítéltek, akik soha semmit nem dolgoztak még, s ha a börtönben valamilyen „állásba” kerülnének, jobb esélyekkel térhetnének vissza a szabad világba – hangsúlyozza Varga Valéria.

Az irányított beszerzési rendszer hatására akár meg is kétszerezhetik a munkahelyek számát – ezt reméli a tábornok. Július óta már több mint száz megkeresést kaptak, s abban bíznak, hogy jövőre megduplázódhat a kft.-k mintegy hatmilliárdos árbevétele is. Önmagában óriási tétel lehet a honvédségi egyenruházat – már dolgoznak a bakancsokhoz szükséges gumitalp fejlesztésén –, ha pedig a kórházak állami kézbe kerülnek, az újabb jelentős megrendeléseket hozhat a papírgyárnak és a mosodának, de tudnak bútorokat, ágyakat és ágyneműt is szállítani.

A ráfordítás nagyjából megegyezik a haszonnal, a számokról részletesebben a Népszabadság keddi számában olvashat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: munkaerő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket