Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Október 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Kutatók sikeresen hallgatták le az agyhullámokat

Kutatók sikeresen hallgatták le az agyhullámokat

A Stanford Egyetem kutatói rohamok során jelentkező agyi aktivitást konvertáltak zenévé.

Dr. Josef Parvizi neurológus és Chris Chafe professzor, zenekutató mintegy száz elektróda segítségével regisztrálta a rohamok során keletkező agyi aktivitást, és a mintázatot zenévé alakították át. Az egyes hullámokhoz az emberi hangtartományhoz közeli hangjegyeket rendelve jutottak el az agy zenéjéig.

A módszer során a hagyományos módszert jelentő eeg-vel térképezték fel a normál aktivitás, illetve a görcsroham során jelentkező elektromos hullámokat, melyek az idegsejtek kisülése miatt jönnek létre.

A módszer jelentősége túlmutathat egy érdekes kutatáson, ugyanis az így kapott hallgatózási lelet alapján könnyűszerrel el lehet különíteni a rohamos aktivitást a normál működésre jellemzőtől. A kutatók szerint az „agyi sztetoszkóp” az epilepsziás betegek diagnosztikájában jelent pontosabb alternatívát. A fejlesztés az egyetem Bio-X Interdiszciplináris Programjának keretein belül zajlott, mely 2000 óta fut, és mintegy 141 tudóst foglalkoztat.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket