Városlista
2025. augusztus 23, szombat - Bence

Hírek

2017. November 11. 05:01, szombat | Belföld
Forrás: mti

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Éticsiga feldolgozóüzem épül Kisvárdán

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét Kisvárdán tették le pénteken.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új munkahelyet teremt a régióban.

"Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újra teremtjük a magyar ipart" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés.

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tészta termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az IMOFI Kft. zalaszentgróti üzemében évente mintegy ezer tonna, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít fel. A beruházáshoz a magyar kormány negyven százalékos támogatást biztosított.



Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített - a francia fogyasztás mintegy 75 százalékát adó - burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom mintegy 80 százalékát importból tudják csak fedezni.

A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős mértékű bővülés előtt áll, Franciaországban közel két százalékos növekedés várható.

A nyilvános cégadatok szerint az IMOFI Kft. 2016-ban átlagosan 129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró (1 milliárd 341 millió forint) volt, adózott eredménye meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forint).

Ezek érdekelhetnek még

2025. Augusztus 22. 07:43, péntek | Belföld

Újraindul a vasúti személyszállítás Bukarest és Kijev között

A Bukarest és Kijev közötti vasúti személyszállítás újraindításáról állapodott meg Románia és Ukrajna - jelentette be Ionel Scriosteanu, a bukaresti közlekedésügyi minisztérium államtitkára.

2025. Augusztus 22. 07:42, péntek | Belföld

Agrometeorológia: számottevő csapadék várható, de nem elegendő mennyiségben

Számottevő csapadék várható csütörtökön és pénteken, bár nem egyenletes területi eloszlásban és nem elegendő mennyiségben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

2025. Augusztus 22. 07:40, péntek | Belföld

Orbán: folytatni kell a béke iránt tett erőfeszítéseket

A béke irányába tett erőfeszítéseket és a Trump elnök által kezdeményezett tárgyalási folyamatot folytatni kell - írta a miniszterelnök a csütörtöki kormányülés után közzétett Facebook-bejegyzésében.

2025. Augusztus 22. 07:39, péntek | Belföld

Kiemelt érdeklődés övezte az ünnepi rendezvénysorozatot

Kiemelt érdeklődés övezte az ünnepi rendezvénysorozatot, a Szent István Nap több mint száz, zenei, kulturális és gasztronómiai programja hat napon át várta a közönséget Budapest több helyszínén.