Hírek
2019. Március 06. 07:17, szerda |
Belföld
Forrás: mti - fotók: gourmetfesztival.hu
A paprika, a sercli és a sör az idei Gourmet Fesztivál kiemelt témái

A több mint 50 éttermet felvonultató rendezvényen a két Michelin-csillagos Konstantin Filippou mellett a koreai, az orosz és az albán konyha neves képviselői és egy olasz pezsgőház is bemutatkozik.
A hazai gasztronómia legjobbjainak bemutatását célul kitűző rendezvényen immár kilencedszer találkozhatnak egymással az ország kiemelkedő séfjei, borászai, cukrászai és az igényes gasztronómiáért rajongók május 16-19. között a Millenáris Parkban - idézték fel az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben a szervezők.
Az előző két évhez hasonlóan a Gourmet Fesztivál idén is kulcsszavakat jelölt ki, amelyekről kedvére asszociálhat a több mint 50 kiállító étterem csapata, miközben konyhájuk bevett kínálatából is elhozzák kedvenc fogásaikat és külön a fesztiválra kitalált ételeiket.
A serclinek (kenyérvégnek) a régi magyar konyhától az olaszon át a franciáig óriási a kultusza, és rengeteg példa van a felhasználására a népi konyhákban, a paprika pedig hagyományosan a magyar konyha egyik alapfűszere, ennek ellenére az utóbbi időkben a hazai gasztronómia nem törődött eleget innovatív felhasználásával.
A harmadik téma, a sör nem csupán pácok, raguk, szószok lehetséges alapanyagaként jelenik meg, de a kiállítók között is kiemelt szerepet kap: a belga és cseh klasszikusok mellett a legjobb hazai kisüzemi sörök is csapra kerülnek majd - ígérik a szervezők.
Mint közölték, a gasztronómia rajongóinak legnagyobb közép-európai ünnepén ezúttal is számos kiemelkedő magyar és külföldi séf ad exkluzív vacsorát: az osztrák és mediterrán konyhát vegyítő, kétcsillagos bécsi Konstantin Filippou fúziós ízeit, az egycsillagos szöuli Li Dzsong-kuk évtizedekig érlelt szószait és marinádjait, Iván és Szergej Berezuckij, a moszkvai Twins Garden ikerpár séfjei pedig hatalmas hazájuk számtalan kreatívan feldolgozott alapanyagát hozzák el a Millenárisra.
A Gourmet Fesztiválra érkezik az egyik legelismertebb olasz pezsgőház, a trentói Ferrari is, amelynek válogatott tételeihez a napokban Magyarország legjobbjának választott Stand éttermet jegyző Széll Tamás és Szulló Szabina főz ebédmenüt.
A színpadon mutatkozik be az albán Bledar Kola, aki a világ egyik vezető éttermeként számon tartott koppenhágai Nomában gyűjtött inspirációt ahhoz, hogy hazája egyszerre balkáni és mediterrán hagyományait újraértelmezze, és ott lesz a Gourmet Fesztiválon Max Stiegl is, aki a Fertő-tó melletti éttermében újítja meg Burgenland konyháját belsőségekkel és gőzgombócokkal.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 19. 07:53, kedd | Belföld
Megnövelt férőhellyel és többletjáratokkal készül a MÁV-csoport a nemzeti ünnepre
Megnövelt férőhellyel és többletjáratokkal készül a MÁV-csoport a nemzeti ünnepre - közölte a közlekedési vállalat az MTI-vel hétfőn.
2025. Augusztus 19. 07:51, kedd | Belföld
Kapu Tibor: 45 év után újra megmutattuk a tehetségünket a világnak
Mi, magyarok az ország minden tájáról, különböző intézményekből, különböző hátterekkel és tapasztalattal, de egyező céllal és hivatástudattal elértük azt, hogy 45 év után újra megmutassuk a tehetségünket a világnak
2025. Augusztus 18. 07:57, hétfő | Belföld
Az államtitkár szerint az új lakáshitel árkorlátai megakadályozzák az ingatlanok drágulását
A fix 3 százalékos lakáshitel programjának árkorlátai meg fogják akadályozni az ingatlanok drágulását a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint.
2025. Augusztus 18. 07:57, hétfő | Belföld
Szijjártó Péter telefonon beszélt Szergej Lavrovval
Az amerikai külügyminiszter-helyettes után, tegnap este Szergej Lavrov orosz kollégámmal is - aki személyesen volt jelen az alaszkai csúcstalálkozón - váltottam pár szót telefonon - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldal