Hírek
2018. Augusztus 27. 18:16, hétfő |
Életmód
Forrás: mti - fotó: pixabay
A nők érzelmi jólétét jobban befolyásolja az étrend, mint a férfiakét
A nőknek sokkal több kulcsfontosságú tápanyagra lehet szükségük az érzelmi jólétük fenntartásához, mint a férfiaknak - derült ki a New York-i Állami Egyetem kutatóinak új tanulmányából.
Egyre növekvő számú tudományos eredmény sugallja, hogy a férfiak és a nők agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban egyelőre keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét tekintetében - írta a medicalxpress.com.
Utóbbi tanulmányozása érdekében a New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusán dolgozó Lina Begdache és kollégái 563 résztvevő - 48 százalékuk férfi, 52 százalékuk nő - bevonásával végeztek felmérést a közösségi médiában.
A Nutritional Neuroscience című folyóiratban publikált eredmények szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. A nők ezzel szemben kisebb valószínűséggel tapasztalják meg a mentális jólétet egészen addig, amíg nem kiegyensúlyozott az étrendjük és nem folytatnak egészséges életmódot.
Begdache szerint az eredmények magyarázatot adhatnak azon korábbi tanulmányokra, amelyek azt mutatják, hogy a nőknél magasabb a mentális problémák jelentkezésének kockázata, mint a férfiaknál, valamint rámutatnak a tápanyagokban gazdag étrend fontosságára a mentális jólét megőrzése szempontjából.
„A legfőbb konklúziónk, hogy a nőknek valószínűleg többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak” – mondta Begdache. Hozzátette: „ezek az eredmények magyarázatot adhatnak rá, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál. A mai étrendeknek magas az energiatartalmuk, de kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely anatómiai és működési szempontból is fontos az agy számára”.
Begdache szerint a jelenlegi tudományos eredmények azt sugallják, hogy az ősember energiában és tápanyagokban gazdag étrendje jelentős hatással volt az agytérfogatra és a kognitív funkciók evolúciójára.
„A hímek és a nőstények különböző fizikai és érzelmi kötelezettségei eltérő energiaszükségletet és élelmiszerpreferenciát eredményezhettek” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy az étel- és az energiaszükségletek nemi alapú eltérése magyarázatot adhat az agytérfogat és az agyi funkcionális konnektivitás eltérésére a nők és a férfiak között.
Begdache szerint lehetséges, hogy a kifejlett emberi agy és a jelenkori étrendek "nem passzolnak", ami zavarhatja bizonyos agyi rendszerek normális működését.
Ezek érdekelhetnek még
2024. Szeptember 19. 15:29, csütörtök | Életmód
Nagy Márton: tervben van a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése
Jelenleg vizsgálat zajlik a Microsoft és a Temu ellen.
2024. Szeptember 19. 06:00, csütörtök | Életmód
NMHH: az internethasználatban Magyarország az első tíz között van az Európai Unióban
Az elmúlt évtizedben gyorsabban nőtt az internethasználók aránya Magyarországon, mint más uniós országokban, így az ország a webhasználatban nagyot lépett előre
2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód
Nagy Márton: ösztönözni kell a mesterséges intelligencia vállalati felhasználását
A kormány kiemelt célja a hazai kkv-k versenyképességének fejlesztése, ehhez ösztönözni kell a mesterséges intelligencia (MI) vállalati felhasználását
2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Életmód
Szeptember végén kerül a mozikba a Kaláka együttesről szóló dokumentumfilm
Szeptember 26-tól vetítik országszerte a mozik a legendás Kaláka együttesről szóló, Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig című egész estés dokumentumfilmet, Pigniczky Réka rendezését.